Skip to main content

IT-ametite päev 2023

·
IT-ametite päev 2023, Esko Lehtme Disainitöö ettekanne. 📸 Laura-Liis Järvela
This post is written in Estonian to make it accessible to local high school and bachelor students interested in design work in IT organizations.

Rääkisin 1. novembril TalTechi ITÜKi IT-ametite päeval disainitööst IT-organisatsioonides. Lähtusin ettekannet koostades praktilisest kogemusest ja kirjeldasin tänapäevase disainimeeskonna rolle ja tööprotsessi IT-organisatsioonis. Kujundasin sõnumi nii, et disainihuvilised saaksid põgusa sissevaate minu meeskonna tegemistesse ning inspiratsooni edasi õppida. Samuti püüdsin anda tarkvaraarendusele keskenduvatele inimestele ülevaate disainitöö tervikprotsessist ning sisust.


32:50

Ettekande märksõnad

  • Disainimeeskonnas on kasutajakogemuse uurijad (User Research), kasutajakogemuse disainerid (UX Design) ja kasutajaliidese disainerid (UI Design).
    • User Research: “Kellele me päriselt seda toodet hakkame pakkuma? Ja mida nad üldse vajavad?”
    • UX Design: “Kuidas saaksime rõõmustada oma kliente nii, et meie saaksime tulu?”
    • UI Design: “Kuidas teha nii, et see asi paistaks tõesti hea välja ja oleks äratuntavalt meie tehtud?”

Toodete ehitamisel peab olema teada

  • Mida soovib klient?
  • Milline on äri võimalus?
  • Kas toode on tehnoloogiliselt teostatav?

Suur osa disainiprotsessist on nähtamatu

  • Kasutajakogemuse uurimine (Stakeholder interviews, competitive reviews, user interviews, user stories, personas, customer journey maps)
  • Kasutajakogemuse disain (low-fidelity prototyping, usability testings)
  • Kasutajaliidese disain (Wireframes, high-fidelity prototyping, UI handover)

Hea algus disainitöö õppimiseks on Google UX Design Professional Certificate


Sõnumi lihtsustamine

Selle ettekande materjal oli uus ja omajagu pähkel. Olen sarnased ettekandeid teinud varem inimestele, kelle puhul teadsin nende ootusi ja tausta. Seekord teadsin vaid, et auditooriumis on noored, kellel on erinevad huvid ja teadmiste tasemed. Osad on alles kaalumas tulevikuvõimalusi, teised on juba esimese erialavaliku teinud tudengid, kes juba mõtlevad praktikale või tööle.

Ettekanne esimeses versioonis keskendusin disainile kui ametile, kuidas õppida, saada kogemusi ja saada praktikale. Esmapilgul tundus see hea ja praktiline, aga pikemalt kaaludes tunnistasin, et see materjal pole selle kuulajaskonna jaoks praktiline.

Sellest taipamisest lähtudes koostasin uue kava, kus keskendusin erinevatele IT-organisatsioonidele alates iduettevõtetest kuni suurkorporatsioonideni. Kuidas neis üldiselt korraldatakse tootearendust ja millist rolli mängib disainimeeskond. See materjal oli juba oluliselt aktuaalsem, aga rõhk oli organisatsioonide erinevustel ja protsessidel, disainitöö oli vaid kõrvalliin.

Lõplikus versioonis keskendu sin vaid disainimeeskonna defineerimisele ja disainiprotsessile. Ettekanne oli universaalsem ja oluliselt näitlikum. Ettekande lõplikku versiooni jõudis esimesest plaanist 1 ja teisest plaanist 7 slaidi.

Selle ettekande ettevalmistamine ja esitamine oli mulle üllatavalt suur väljakutse. Taaskordne meenutus sellest, kuidas lühikese ettekande koostamine võtab rohkem aega, kui paistab. Sõnum kujuneb ja selgineb mustandites.